torstai 26. huhtikuuta 2012

naperona oppi väännettävä
Suositan kaikille ipanoille tasapainopyöriä, joita nyt näkee Suomessakin.  Matti aloitti pyöräilyn 2-vuotiaana viime keväänä, ja on nyt just 3 vuotias videolla huristellessaan.. Joka paikkaan pitää mennä pyörillä, ja Matti saa melkein yhtä hurjan vauhdin kuin isoveli oikealla pyörällään. Perässä ei normaalilla kävelyvaudilla pysy.

This treebike is wonderfull. Kinder learn to balance with the speed. In Finland we have had these bikes about some year, but in Europe (at least in Switzerland and in Germany)  it is usual. In video Matti is just 3 year old.


Mikko (5 v.) sai vierailuni aikana rullaluistimet.
Ilo, joka loisti silmistä, oli sydäntä hivelevää.
Lapsilla on uskomaton pystyssäpysymisen oppimiskyky.
5-year old Mikko got roller skates. The joy which shone in his eyes, was indescribable. Children will learn with incredible speed to stay upright.

20 kommenttia:

 1. Enpä ollut ennen tasapainopyörästä kuullut, joten piti ihan googletellakin. Omana pentuaikana käytettiin apupyöriä.

  Poikanen näyttää oikein iloiselta vauhdinhuumassaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessahan edelleen on ne apupyörät.
   Itse tutustuin näihin eka kerta Sveitsissä, kun isoveli aloitti 3 vuotta sitten, myös 2 vuotiaana. 4-vuotiaana sai oikean pyörän - ilman apuyöriä ja oli heti valmis ajelemaan. En ole nähnyt yhtäkään apupyöräistä pikkulapsen pyörää Sveitsissä.
   Lapset ensin kävelee toi pyörä jalkojen välissä, sit ne rohkastuu istumaan ja kävelemään, kunnes omaa tahtia ne alkaa antaa vauhtia ja kurvailee ja sitä rataa. Niitä ei tarvitse tukea, kun he koettelevat omia rajojaan.
   Mutta nyt olen nähnyt muutaman vastaavan tulevan vastaan täällä Kivenlahdessa, ja kaupoissa niitä jo on - ainakin muutamia malleja, etupäässä edullisempia metallisia.

   Poista
 2. Voi mahoton, mikä meno ja kaasujalka ja kurvien hallittu kallistus. Vaikuttaa siltä,että tulevaisuus on ralliajajana.
  Jarrut? jaloillako vaan ? No milläs muulla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaloilla se jarrutus tehdään. Ja kengät kuluu.. :)

   Poista
 3. Matti on suloinen pyörällään. Turussa naapurimme pikkupoika Matin ikäinen pyöräili juuri samanlaisella pyörällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi pyörä aina hätkähdyttää täällä, kun niitä niin harvoi näkee. Mutta jahka kesä tulee, uskon niitä näkyvän useitakin.

   Poista
 4. Pienet apupyörät ovat hyvä apu, nopeuttavat oppimista.
  Oppii toki ilmankin, jos tasapaino on kunnossa.

  Iloista vauhdikasta on vesselien meno, kaatumiset ei pelota.

  Videotiedosto on ihanaa tällaiseen liikkuvaiseen menoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen hieman eri mieltä apupyörien suhteen. Sillä ne tukevat eikä anna mahdollisuutta kropan liikkeisiin samallalailla kuin nämä tasapainopyörät. Sillä tämän kanssa opettelussa skidi määrää itse sen oppimisen nopeuden, ja se on aika nopeata, se tasapainoilu.
   Ei tuo Matti todellakaan pelkää pientä kaatumista, tuossakin oli jo itse ehtinyt jarrutella. Mutta tottakai sattuu niitä vauhtikaatumisia, joissa itkukaan ei ole kaukana.
   Mä unohdin vieoinnin tuolla lomalla, ja muutamat hyvät olen kuvannut kamera PYSTYasennossa, joten katselen niitä pää vinossa.. heh

   Poista
 5. Kätevä laite, näyttää minusta paremmalta kuin apupyörällinen vehje. Meidän lapsille oli alussa hankalaa kun ohjaaminen tuppasi unohtumaan. Piti polkea jotta saa vauhtia ja pysyä tasapainossa, kolmatta asiaa eli ohjaamista ei sitten ihan aina muistettu ja puskiin sukellettiin monta kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, kun näissä voi pitää jalkoja maassa välillä ja silti pysyy pystyssä. Viime keväänä, kun olin siellä, niin Matti kulki kävellen pyörän kanssa, ja istuen tutki kaikki mahdollisen jännän pienen asian. Kulku oli aika hidasta. Mutta nyt oli toisin.
   Näen sieluni silmin noi sun lasten puskiin sukeltamisen.. :D

   Poista
 6. Vauhdikasta menoa, oivallinen pyörä tasapainon opetteluun. Vähän kyllä alkoi hirvittää, jos olisi aikoinaan ollut omilla pojilla. Meillä kun piha on pelkkää mäkeä, alamäkeä ilman jarruja!! Huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossakin on pieni alamäki, mutta on siellä isokin mäki toisella puolen pihaa, josta talon kaikki lapset tykkää lasketella - ja kaikilla pienillä on tällaiset pyörät. Joskus joku lentää, mutta aika harvoin.

   Ihan takuulla tää olis ollut hyvä tuollaiseenkin maastoon, sillä ne jalat pitää pystyssä ja oma luonto määrää miten ja missä uskaltaa ajella... ja sitten kun jo osaa ajaa, niin alle jarrullinen oikea pyörä.

   Poista
 7. Tuohan näyttää aika veikeältä pyörältä. Hyvä jos on jo täälläkin.
  Siskon tytön tyttö alkaa olla juuri tuossa iässä, pitänee vihjaista.
  Mikon silmät todella loistaa kuin kaksi kirkasta tähteä.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihjase ihan oikeesti. Löydät jotain tietoa netistä. Niitä myydään jo kaupoissakin, mutta alkujaan nettikaupassa. Nää puiset on aika kalliita, reilusti yli 150 e täällä, mutta ne metalliset on ollut halvempia ja niitä on joskus ollut tarjouksessa. Mun tuttu mummi osti talvella valmiiksi omallensa ja maksoi jotain alle 50 e. Valikoima on nyt runsautunut.

   Ton pyörän aloitusikä on 2-3 vuotiaille, ja esim. jo 4-vuotias osaa tai oppii heti ajamaan oikealla pyörällä (ilman apupyöriä), niillä tarttee vaan olla jo vain hieman tolkkua päässä.. :)

   Poista
 8. Isolla aikuisten pyörällä piti opetella ja olin varmaan 6 tai 7 vee ennenkuin opin:( Kaikki on nykyään helpompaa ja tuetumpaa? Ihania naperoita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän me kaikki "vanhat" ollaan opittu, kun ei ollut lastenpyöriä kait olemassakaan.
   Nykyään kaikki on helpompaa, kuten toteat, mutta tuossa pyörässä mikään ei ole tuettua.. :)

   Poista
 9. Siinä oli kuvaajalla perässä pysymistä. Mainio keksintö! Lapset tarvitsevat touhua ja meininkiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mistä ne skidit saavatkin sen energian, toisaalta, mihin se häviää iän myötä.. :DD

   Poista

Olen todella iloinen kommentistasi.
I really appreciate your comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...