sunnuntai 27. elokuuta 2017

Kerimän kirkko

Matkalla Joensuuhun tutustuin Kerimäen kirkkoon (1848), joka on maailman suurin puukirkko. Se on sisältä niin valtava, että oli mahdotonta saada minun kameralla mitään yhtenäistä kokonaisuutta. Harmi vain, että olin sen verran myöhään liikkeella, että tapulissa oleva pieni kahvila oli juuri sulkeutunut. En siis päässyt kellotorniin.

I visited in Kerimäki church (1848), it is the largest wooden church in the world. It's so huge inside that it was impossible to get any good photo in my camera. And it was sad that I was too late here that the little cafe in the bell tower had just closed. So I didn't get into the tower.Sisällä oli opas, jolta kyselin kaikenlaista, ja hän kertoi historiasta ja rakentamisesta. 
Rullaa alas, sinne olen noukkinut tietoa eri linkeistä.

Some links and short information in English are down.

XTalvella lämmitystä hoiti kahdeksan vuonna 1915 asennettua kaminaa, nykyään niistä on jäljellä enää neljä ja niidenkin käyttö on lopetettu jo 1950-luvulla…
Retkipaikka  kirjoittaa kivasti tästä kirkosta. Kannattaa lukea.

Arkkitehti A. F. Granstedtin suunnittelema ja Axel Magnus ja Theodor Tolpon urakoima kristikunnan suurin puukirkko on valmistunut 1847, vihitty käyttöön helluntaina 1848. Istumapaikkoja n. 3300 (penkkejä on 1670 m), seisomapaikkoineen tilaa kirkossa on kaikkiaan noin 5000 hengelle.
Kerimäen kirkko on osa Kerimäkeläistä identiteettiä. Se on kesäaikaan toimiva jumalanpalvelushuone, konserttikirkko sekä suosittu turistikohde.

Kirkon ensimmäisen suunnitelman teki vuonna 1842 E. B. Lohrmann. Se lienee ollut muodoltaan jo toteutetun mukainen. Tuolloin suunniteltuun kirkkoon olisi kuitenkin mahtunut kerrallaan vain 1 500 henkeä, mutta seurakunnan koko oli 10 000 henkeä. Kerimäkeläiset eivät hyväksyneet suunnitelmaa ja anoivat intendentinkonttorilta suuremman kirkon piirustuksia. Pyyntöön ei kuitenkaan haluttu suostua, sillä pelättiin, ettei iso puukirkko pysyisi koossa. Arkkitehti A. F. Granstedt suunnitteli vuonna 1844 kuitenkin kirkon, johon mahtuu 5 000 ihmistä, ja kirkkoa ryhdyttiin myös heti rakentamaan. Ilmeisesti Granstedt vain suurensi Lohrmannin piirustuksia…
.. Kirkon suurta kokoa on yritetty selittää kyynärän ja metrin sekaantumisella tai piirustusten vaihtumisella. Todellisuudessa Kerimäen kirkkoherrana kirkon rakentamisen aikaan toiminut Fredrik Neovius vain ajatteli, että kirkkoon on mahduttava kerralla puolet pitäjän asukkaista,
--------------

The huge church of Kerimäki was designed by the Finnish architect A.F. Granstedt and the construction was completed on September 25th 1847. The church was consecrated at Whitsun, June 11th 1848.
 .. The church of Kerimäki is the world´s largest Christian wooden church and has the most spacious interior in Finland. It is 45 meters long, 42 meters wide and 27 meters high. The hight of the dome is 37 meters. There are altogether 1670 meters of pews and a seating capacity for over 3000 people. Including standing room, the church can accommodate as many as 5000 people.

.. An attempt has been made to explain the large size of a church by the measurement error (meter and inches mixed). In fact, Frederick Neovie, who worked at the time when Kerimäki Church was built, only thought that  at least half of the inhabitants of the parish should to be in church at the same time ...
.. In the winter the heat was taken care of by eight stoves installed in 1915, nowadays there are only four and their use has been discontinued already in the 1950s ...
In english: wikipedia


40 kommenttia:

 1. What a beautiful, beautiful church!!!

  Thank you so much for sharing it with us. How I wish I had the opportunity to visit and pray in that church.

  Have a good Sunday afternoon.

  : )

  VastaaPoista
 2. Buenos encuadres Eila, una preciosa construcción.
  ¿Un café en el campanario?, ¿no es algo curioso?.
  Un fuerte abrazo

  VastaaPoista
 3. Such a beautiful Church and your photographs are so lovely.
  Many thanks too for the additional information, that was good to read.

  All the best Jan

  VastaaPoista
 4. Fantastic report on this interesting church.
  Halaus

  VastaaPoista
 5. Schöne Bilder von der Kirche eine schöne und
  große Kirche.

  Noke

  VastaaPoista
 6. Wow ! så flott kirke inne og ute !

  VastaaPoista
 7. Olen käynyt tuossa kerimäen kirkossa, suurin puukirkko ja komea, hienot kuvat.
  Hei olen viikon päästä menossa Tohmajärvelle, olen siellä asunut 17 ikä vuoteen asti 40 vuotta sitten, paikat alkavat unohtua, joten voisitko kertoa missä päin tohmista tuo kalliojärvi on ? haluaisn käydä kävelemässä tuon paikan.Laitatko meno ohjeet blogiini,olisi tosi kiva,oletko itse lähtöisin tohmiksen nurkilta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorry, ei olekaan Tohmajärvellä vaan Pyhäselällä. Kirjoitin sulle blogiisi.

   Poista
 8. Es preciosa la Iglesia y la ornamentación de su interior. Buen sitio para visitar.

  Besos

  VastaaPoista
 9. Un reportaje excelente. Es impresionante que sea de madera y los del café en el campanario me parece genial.
  Un abrazo

  VastaaPoista
 10. A gorgeous church, very impressive. Your photos are fantastic, thanks for sharing this post and the history of the church.

  VastaaPoista
 11. Wow.
  That is a beautiful church - thank you so much for taking us with you.

  VastaaPoista
 12. What a beautiful church! Your photos are fantastic, especially from inside :)

  VastaaPoista
 13. Kauniita kuvia kirkosta, kirkko on tosi kaunis ja suuri :)

  VastaaPoista
 14. Fascinating structure, but that furnace looks MIGHTY small for the space that must be heated. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. They don't use any more the ovens. And they don't heat the church. This is so called summer church.

   Poista
 15. Absolutely gorgeous church! Beautiful pictures, Eila! Well done!

  VastaaPoista
 16. I am totally impress with the interior.

  VastaaPoista
 17. Onneksi ei silloin Kerimäellä ollut enenpää asukkaita. Mutta komea kirkko. Toivottavasti siinä on hyvät hälytys- ja sammutusjärjestelmät.

  VastaaPoista
 18. Kerimäen kirkko on komea. Et ole ensimmäinen, joka on halunnut sitä kuvata. Kiitos hienoista kuvista ja parista uudesta kuvakulmasta!

  VastaaPoista
 19. Kerimäen kirkko on varmasti yksi hienoimmista kirkoista missä olen käynyt. Olimme heinäkuun lopussa siellä konsertissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtoi olla tunnelmallinen konsertti. Nytkin tuolla uruissa soitti urkuri harjoitellen seuraavan päivän häitä varten, ja oli mahtava fiilis, kun kirkon täytti urkumusiikki.

   Poista
 20. Very beautiful church !!!

  VastaaPoista
 21. Upea kirkko on. Olen joskus käynyt siellä ulkopuolella ihastelemassa.

  VastaaPoista
 22. Upea kirkko. Kerran olen siellä käynyt vuosikymmeniä sitten.
  Hienot kuvat!

  VastaaPoista
 23. Hienoja kuvia! Äidilläni oli aivan erityinen tunneside Kerimäen kirkkoon, olihan hän päässyt siellä ripille joskus 1920-luvun lopulla ja hänen isänsä siunattiin siellä haudanlepoon kesällä 1945. Omasta viimeisimmästä Kerimäellä käynnistäni on parikymmentä vuotta aikaa. Kirkon ympäristö on kaunista seutua.

  VastaaPoista
 24. A stunning sanctuary, with great character. Amazing photos indeed.

  VastaaPoista
 25. Viimeksi kun kävin Kerimäen kirkossa, olivat lämmitysuunit mustia. Ehkä nykyinen väritys harmonisoi ne kirkon yleiseen värimaailmaan. Seuraavaksi suurin puukirkko löytyy Mäntyharjulta. Samalla reissulla voi käydä kahvilla Vihantasalmella ja nähdä Suomen suurimmaksi mainitun puusillan, mutta eivät ne rekat sentään pelkkien puurakenteiden yli pyyhkäise.

  VastaaPoista
 26. Hermosa iglesia, admira saber que está construida en madera.
  Un saludo

  VastaaPoista
 27. No parece realmente de madera a primera vista, las fotos del interior muy bonitas.

  Saludos.

  VastaaPoista
 28. That is so beautiful!  VastaaPoista
 29. This church is so amazing, and so beautiful!

  VastaaPoista
 30. Onpahan kaunis ja mite tuo vihreä sointuu valkoisen ja harmaan kanssa. Todella harmonista <3

  VastaaPoista
 31. On todella komea kirkko ulkoa ja sisältä.

  VastaaPoista
 32. Kyllä on henkeäsalpaavan ihanat kuvat, hienosti olet kuvannut Kerimäen uskomattoman komean kirkon. On se vaikuttava rakennus.

  VastaaPoista
 33. yes there are breathtaking lovely pictures, just fine you have photographed Kerimäki's incredibly handsome church. is the impressive building.

  ดูหนังผี

  VastaaPoista

Olen todella iloinen kommentistasi.
I really appreciate your comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...