lauantai 7. toukokuuta 2011

Linnanmäki ja sen vuoristorataTiedättehän, muistattehan, tuo meidän vanhin, kuuluisin, paras, jännittävin, ihanin, puisin vuoristorata Linnanmäellä, yhdellä sanalla: nostalgisin. Onhan se rakennettu jo vuonna 1950 ja käyttöönotettu  v. 1951. Ihme, että se on toiminassa edellleen, täyttihän se viime vuonna kunnioitetut 60 vee.

Varhaisimpiin muistikuviin Linnanmäki liittyisi Äitienpäivään. Saattaapi olla, että muistan väärin, mutta äitiin se liittyy kuitenkin (kevät, Äitienpäivä ja Linnanmäen avautuminen), koska jokakesäinen käynti koko perheen kesken se siellä oli, ja tietenkin myös vuoristorata (toiset pakolliset, joihon isä aina vei, oli maailmanpyörä ja vedenneidot.. niin ja tietenkin kummitusjuna)

Teini-iässä Rondo veti Lintsille tanssimaan,  ja väliajat (olisikohan ollut orkesterin tauot?) piti viettää vuoristoradassa. Muutama lippu yhtäaikaa ostettuna, ja sai tehdä parit peräkkäiset matkat nousematta vaunusta pois.. paikka oli tietenkin eturivissä. Hassua, itse Rondosta ei ole niinkään muistikuvia, vaikka siellä pyörittiin harva se viikonloppu, mitä ja kenen kanssa siellä tanssittiin, mutta muistan nuo vuoristorata-ajelut. Muisti on merkillinen juttu.

Yhteen aikaan oli käynnissä huhu, ettei laitteen puurakenteet olisi enää timmissä kunnossa. Joka puolelta kuului aina polemiikkiä, että nyt se prakaa, ja jos ei nyt, niin kuitenkin ihan kohta. Kerran olin tyttäreni (kai jotain 8–10 v) kanssa jonottamassa, kun jonossa olleet pari kolme miestä alkoivat heittää läppää puurakenteiden kestävyydestä. Muistan sen laajan repertuaarin, joita he vakavalla naamalla heittivät. Mutta eipä kukaan poistunut jonosta, emme mekään, ja tyttären toivomuksesta juostiin etupenkkiin, tietenkin. Eikä vuoristorata silloin edes ollut niin vanha kuin nykyään :)

Mutta aika kuluu eikä ole tullut enää vuosiin käytyä Linnanmäellä, eritotenkaan vuoristoradassa.. Ehkä Lintsi on liian lähellä, kun aina olisi mahdollisuus siellä pistäytyä. Viimeks taisin olla Peacockissa katsomassa jotain Revyytä. Ja tokko ihan heti menisin enää vuoristorataan, kun en niihin uusimpiinkaan vempeleisiin ole mennyt. Jotenkin Lintsi liittyy aina lapsiin ja ilmeisesti joskus tulee uudet käynnit, jahka nuo lapsenlapset hieman kasvavat.

Löysin tosi nostalgisen videon Linnanmäen 60 vuotisesta taipaleesta. Tuollaisena sen muistan.


Maailmalla on kaikenlaisia toinen toistaan kamalampia laitteita, joilla ihmisiltä henki salpautetaan, mutta tämä meidän vanha vuoristorata, se se on edelleen ykkönen. Juuri riittävästi jännnitystä, eikä vähiten siinä, että jokos nyt on se viiminen kerta... :D. 

You Tubesta selailin joitain laitevideoita ja Las Vegasissa löysin aika kornin.
http://youtu.be/JSOKHvc9Obw

Linnanmäen nettisivulta kaikenlaista infoa:  Linnanmaki

Hyvää Äitienpäivää!

19 kommenttia:

 1. Kiva tässä lukea Lintsin historiikista. Itse en ole koskaan käynyt, mutta lapseni ovat, jo alle kouluikäisistä syystä, että poikani kummit asuivat molemmat pitkään Espoossa, nyt toinen muutti Kauniaisiin ja kun vieläkin nuoria ovat, siinä 35v paikkeilla, jaksavat.
  Lintsistä minunkin lapseni eniten tykkäävät, vaikka muuallakin ovat käyneet.


  Mainion mukavaa äitienpäivää:)

  VastaaPoista
 2. Nice and funny video, you see very happy.

  VastaaPoista
 3. VokkisenI:
  Mistä Sinä sen tiedät, ovatko isot tytöt kertoneet. Sinultahan menee nesteet housuihin jos ajelemaan lähdet :DD Muuten, Tukholman Gröna lundissa ja Tampereella on paljon hienompi vuoristorata, olen kokeillut kaikkia kolmea ja silleeeeeeeeeeeee......

  VastaaPoista
 4. Ripsis, kiitos kommistasi. Ajatella, ettet ole käynyt Lintsillä. Vielä ehdit.. :) Minä en ole ollut vuosiin, mutta aina kun sinne menin (menen?) tulee se nostalgisuus lapsuudesta/nuoruudesta esiin. Ehkä Lintsin kokeekin juuri sen takia erilailla, kuin jonkun muun esim. Euroopan isot huvipuistot, joissa olen ollut muutamissa.

  VastaaPoista
 5. Leovi, thanks for your comment. Don't think that i am in the video.. hih. It is a nostalgi video about our old "machine" in tivoli in Helsinki.

  VastaaPoista
 6. Muistorikas Linnamäki!Vaikka lapinläänin mies olenkin niin monta kertaa on linnamäellä aikaa vietetty.Eräänkin kerran oli nuorellemiehelle hauskaa heittää vedenneitoja alas valmentajan maksaessa heitot! Hyvää äitienpäivää Orvokki.

  VastaaPoista
 7. Jaha, mitäs Polaris taas tarkoittanet. Mitä mä en tiedä, luulen tai olen kuullut isoilta tytöiltä ??????.. heh.

  Minähän rakastin aikoinani vuoristorataa, meni monta käyntiä Lintsillä, etten muussa laitteessa ollutkaan. Mutta enää en ehkä menisi. Pää ei ehkä kestäisi, tai kuka senkin tietää, ellei kokeile.

  Ja enhän mä sanonut, että lintsin vuoristorata olisi isoin ja kaunein, vaan että se on ihanin. Olen minäkin ollut jossain Euroopan vuoristoradoissa, mm. Wienissä oli aikoinaan (n. 30 v sitten) se kaikkein kamalin ja isoin rata. Tiedä nyt, missä on se mahtavin..? Saksassakin on isoja.. ja tietty jenkeissä.

  VastaaPoista
 8. Walde, kiitti muisteloista.
  Ne vedenneidot oli kyllä hauskoja. Ja kun lapsena siellä oltiin, en oikein tajunnut mikä into miehillä oli heitellä niitä palloja, muu kuin saada tyttö tippumaan. Mutta hauskaa sitä oli katsella.

  VastaaPoista
 9. Lintsi ei ole enää entisensä, se on lyöty niin täyteen erilaisia uusia vempeleitä ja on nykyisin hyvin ahdas, vuoristorata on kuitenkin vielä paikallaan. Kävin siekkä 2-3 vuotta sitten viimeksi.

  VastaaPoista
 10. Olet marizan oikeassa, ahdas se on. Ja pitkät jonot laitteisiin ja kallis, kun on ostettava se päivälippu, jolla pääsee sit koko päivän eri laitteisiin, mutta joskus kuulemma päivä menee jonottamiseen. Näin oli jo mun viimisellä käynnillä havaittavissa ja kertovat ne ken siellä käy. Onneksi siellä voi vaan käyskennellä ilman mitään laitelippuranneketta. Tai ainakin ennen pystyi.

  VastaaPoista
 11. Thank you very much for dropping by my site and commenting so I can find you here. Have a nice day.

  VastaaPoista
 12. Kiva historiikki. Vuoristoradalle en ole uskaltautunut ikinä, joten paljon riemua on jäänyt kokematta ja vasta aikuisena lasten kanssa kävin täälläkin... hetekinen, ettei se kuitenkin ollut Särkänniemi ja sitähän ei voi Lintsiin edes verrata. Se Korkkiruuvi kuulemma oli huikea? Korkeasaaressa on kyllä käyty, kun yhteen aikaan tuli Hesassa enemmän käytyä (miehen sisko asuu siellä.)

  VastaaPoista
 13. Rizalenio, be my quest. :)

  Mustis, ... et koskaan vuoristoradalla!.. täytyy tässä havaita, että ei se ole tainnut ollakaan niin itsestäänselvyyttä käydä Lintsillä ja vuoristoradassa, kuin mitä se ikäänkuin oli mun lapsuudessa ja nuoruudessa. (mutta niinhän se oli, kun oltiin hesalaisia).

  Korkeasaaressa käynnistä on varmaan tuplasti enempi aikaa kuin lintsilläkäynnistä. Ehkä viimeksi silloin, kun lapset oli pieniä. Yleensä kesäisin siellä oli aina niin kuuma, että elukat vaan nukkui (piilossa) ja siellä HAISI. Paras vuodenaika oli talvi, jolloin muutaman kerran käveltiin sinne merijään yli. Kiitos muuten kommistas.

  VastaaPoista
 14. Lapsena oltiin aina linnanmäellä vappuna. Nuoruudessa "Luola discossa".

  VastaaPoista
 15. Täältä hävisi jokunen kommentti, kun bloggerissa oli oikosulku yli vuorokauden. En siis itse niitä kommentteja poistanut. Sorry.

  VastaaPoista
 16. Hello. My friend.

  Your sweet message and works charms my heart.

  The prayer for all peace...

  a good weekend.
  Dear hug, From Japan.
  ruma

  VastaaPoista
 17. Ei ole ollenkaan itsestäänselvyys kaikille se vuoristorata ja lapsi meinasi kun tultiin Korkeasaaresta, että täällä haisee joku kumma.. ja möläytti sitten isolla äänellä että mikä haisee:)

  VastaaPoista
 18. Ruma, thanks for your sweet visiting here.

  Ja mustis, tiedän, ettei vuoristorata ole itsestäänselvyys, sen vaan unohtaa, kun lintsi on se maailmannapa :)

  Ja mikä se haisi korkeasaaren ULKOPUOLELLA, kysynpä vaan, ihan huvikseni.

  VastaaPoista
 19. Thanks for this video! Memories, memories! And I am still pissed off that they closed Rondo before I was old enough! But I did spend considerable amount of my time at Luola, and after that in Tivoli. I've done all the rides, eaten too many hattaras (+ all the other junk food) between 1960 and 1982! I love Lintsi!!

  VastaaPoista

Olen todella iloinen kommentistasi.
I really appreciate your comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...