perjantai 8. huhtikuuta 2011

sitten joskus enempi...
Heips.
Mä olen totaalisesti hukannut sen vähäisenkin kirjoittamisen taidon, eritoten sen pikkuriikkisen inspiraation (ja niinkuin joskus kirjoitin kirjeetkin ennenmuinoin tiiliskivi-mallin mukaan..)

Mä sain inspiksen leikkiä enempi Photoshopilla (kuvankäsittelyohjelma), niinkuin täällä vierailleet ovat tainneet huomata monen blogin aikana. Ai, että se on kivaa, silloin kun on aikaa, eikä ole pakko tehdä jotain valmiiksi silloin ja silloin. Ja sitä aikaa oli tässä muutama hetki sitten (nyt työt kaatuu taas syliin, ei oikein ehtis täällä blogissakaan vierailla).  Photoshoppia käytän työssäni lähes pelkästään scannaamiseen, ja joskus muokkaan hieman kuvia ja eritoten muutan kuvien kokoja.

Nyt leikkiessäni ja kokeillessani erilaisia muotoja ja perustekniikkaa, raapaisen vain pintaa. Ärsyttää taitamattomuuteni, koska tiedän, että sillä voisi toteuttaa ihan mitä vaan. Kuvat eivät ole enää sitä mitä ne oli alkujaan. Ja tuosta ohjelmasta on varmaan eniten käsikirjojakin tuotettu, ja ne on lähes poikkeuksetta "tiiliskivi"-kokoja. Myös suomenkielisinä.

Olin viikolla eräällä (Mac-)Photoshop -luennolla Hesassa, kesti liki 4 tuntia, pieni kaffetauko välissä. Mokomat olivat laittaneet luennon alkamaan siihen aikaan, kun freelancerit vielä nukkuu aamulla .. :). Luento oli Tennispalatsissa Finnkinon valtavassa leffateatterissa. Mentiin istumaan 3. riville, yhtään ajattelematta sen "kuvaruudun" eli valkokankaan kokoa. Huh, kyllä siinä vähän sai silmiä siirrellä laidasta laitaan, kun macin läppärin näyttö oli sinne linkitetty. Onneksi istuimet oli täyden kympin muotoilua.

Kyllä mielenkiintoa olisi riittänyt pidemmäksikin ajaksi, mutta koko luento oli englanninkielellä, amerikan enkulla, josta mä ymmärsin sidesanat.. ja jotain muuta tarpeetonta .. :). Ensimmäinen jakso käsitti photoshopin rinnakkaisohjelmaa, jolla arkistoidaan kuvat, ja jolla voi myös muokata jne jne. Minulla kun ei tätä ohjelmaa ole (eikä myöskään niitä tuhansia järjestettäviä kuvia), vaikka mielenkiintoiselta vaikutti, niin taisin torkahtaa muutaman kerran. Jossain välissä kollegani vieressä nyhtäs käsivartta kertoakseen, että hänkin on nukahtanut pari kertaa. Luvattiin herättää toisemme, jos kuorsausta kuuluu..:)

Mutta, mutta.. toinen puolisko kyllä piti hereillä.  Tietenkin tuo kaikki oli myös eräänlaista mainosnäyttöä kikkailuineen (mitkä näytti niin yksinkertaisilta kun sen osaa !), mutta yhtäkaikki, se miten ihmistä voi muutella tuolla ohjelmalla, oli huisia. Tuosta vaan saatiin esim. toinen kulmakarva koholle, silmät suuremmiksi ja muutenkin kasvoja muokattua ja kampausta "trimmata" ehommaksi, kaikkea jännää niiden jo ennestään tuttujen ihojen parantelemisien ym venyttelemisien  lisäksi. Ynnä muita tarpeellisia jippoja (mm. maiseman lisäämistä tyhjän jatkeeksi, kuvien yhdistämistä, jne. jne.). Erittäin mielenkiintoista. Kiinnostusta riitti porukalla, jota oli iso määrä paikalla, joillakin ihan kyselemiseen asti, ja moni jatkoi keskustelua luennoitsijattaren kanssa luennon jälkeen, eli he tiesivät mitä kysyä. Sen taas huomasin ja käsitys vahvistui, että tuota Photoshoppia olisi syytä käyttää päivittäin ja sitä pitää todella opiskella.

Mutta sitten, kun ei ole enää yhtään duunia ja voin keskittyä tekemään just sitä mitä haluan. Sitten taidan alkaa harrastamaan valokuvausta ja kuvankäsittelyä ja ei tuo taiteentekeminenkään olisi hassumpaa .. jonninnäköistä edes.

Ja vielä lisäasiana, mun on ihan pakko hehkuttaa; olen löytänyt aivan hurmaavia, ihastuttavia ja katsottavia blogeja, niissä on valokuvia (ei juuri eläinkuvia) ja maalauksia laidasta laitaan. Ihmiset on hirveän taitavia, ne osaa piirtää, maalata, valokuvata ja löytävät kohteet ja kuvakulmat, ynnä kaikkea muuta. Ja näissä löydöissä oli  myös 2 tiimiblogia. Äkkäsin, kun ihmettelin kuvien täysin erilaisuuksia. Ne ihmiset ei kirjoita mitään (ei tietenkään, kun on kuvatiimiblogi!), vaan julkistavat jonkun kuvansa,  ja omassaan sitten on enempi. Onkohan heillä ollut kovatkin pelisäännöt, kun kaikki tiimijäsenet noudattavat samaa systeemiä? :) Jokusen olen liittänyt mun blogiluetteloon tuonne alas. Käykääs kurkkaamassa.

x

17 kommenttia:

 1. Haluaisin ehdottomasti oppia tätä kuvankäsittelyä, olisin valmis jopa maksamaan hyvästä ohjelmasta, ideoita olisi aivan pilvin pimein ja näillä perussäädöillä vain pelaan, mutta syksyllä en osannut edes tämän vertaa!!!??? Hieno juttu ja mitäpä sanoista jos osaa puhua kuvilla:)

  VastaaPoista
 2. mustis.. maksaa sun pitääkin, jos hyvän aiot hankkia. Mutta kysy itseltäsi, mitä haluat tehdä, ja katso riittääkö nuo ilmaisohjelmat tai muut vastaavat tarpeeseesi. En niistä tiedä, kun toimin tällä photoshopilla, ja se kyllä maksaa maltaita. Mutta lähinnä se onkin ns. "ammattikäyttöön" tehty ohjelma


  Ideat syntyy sitten itsestään, kun tuon kanssa leikkii, mutta se vaatii rutosti aikaa, eikä sen opetteleminenkaan ihan hetkessä suju, olen huomannut.

  Vaikka tää on ollut mulla jo 10 v, niin en ole siihen ehtinyt oikein syventyä muiden työasioiden rinnalla.

  Kiitti kommista.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. aikis, samat on haaveet tulevaisuuden suhteen.

  Mun "seuraamani" ovat ainoastaan kuva-blogeja. En viitsi seurata kirjoitettua tekstiä, ne kielivaikeudet = hankaluudet, nääs.
  Mutta "kuvakirjoja" on kaunis katsella ja olla "kateellinen" toisten taidolle. Ja kommitkin rajoittuu kuvista keskustelemisiin. Ja se ken ei pidä, ei kommaakaan, ihan selvä peli. :)

  VastaaPoista
 5. päätit sitten uskoa totuuden torvina max ja polaris. onnea jatkossa..
  ja hyppäsihän tuo ulliskin maxsia ja polarista puolustamaan olin unohtanut että hän onkin lähes ainut joka on varsinkin maxxin manibuloima..

  onko hauskaa shatissa.. kyllä kai..

  VastaaPoista
 6. Voi A-anonyymi.
  Mitä mahdat tarkoittaa????

  VastaaPoista
 7. Mukava katsella näitä Sinun tekemiäsi photoshoppeja.
  Mukavasti laitettu tuohon neljänteen kuvaan kaikki nuo kolme kuvaa.

  VastaaPoista
 8. Mielenkiintoista taidetta, värin- ja muodonmuutoksia ja mitä kaikkea muuta sillä voikaan aikaansaada..?

  (Aa ei taida nyt olla oikein jutun juonessa kiinni.. "luulo ei ole tiedon väärtti", tapasi äitini sanoa...:))

  VastaaPoista
 9. ripsis ja ullis, kiitos kommeistanne.

  VastaaPoista
 10. I like these colored and distorted looking buildings!

  VastaaPoista
 11. T.B. Thanks for your words. i am very glad about them :)

  VastaaPoista
 12. Between ways of seeing reality. I like the pictures. A greeting and thanks for visiting my blog

  VastaaPoista
 13. A.Muriel, it was nice you was visiting here.

  VastaaPoista
 14. Ilmaisohjelmilla ei voi toteuttaa itseään oikeastaan ollenkaan ja olen OLLUT aika joutuisa oppimaan, tosin tässä vaiheessa elämää usko itseeni on aika hukassa, vaikka aikaa onkin.

  Heitä about prissiä pliis? Olen menossa kurssille niin haluaisin tietää?

  VastaaPoista
 15. Onneksi olkoon kurssillesi. Kuuntele ja ennenkaikkea KYSELE heti kun tunnet tippuvasi kelkasta.

  Mitä meinaat prissillä?? ihan vieras sana. Oiskos tekemistä vieraskielisen pricen kanssa jotain?? Jollei, niin olen ulalla.. :)

  VastaaPoista
 16. Sinulla ovat aivan ihanat nuo tanssivat orvokitkin tuolla, siis ne tytöt:) Tarkoitin sitä hintaa(oli jäänyt joku vokaalikin siitä pois, joten ei ihme ettei tajua) kun sanoit että joutuu maksamaan aika paljon?

  VastaaPoista
 17. mustis, soita johonkin ohjelmointiliikkeeseen. (!) ja kysäse hintaa. Ensiostos maksaa aina enempi, mutta päivitys uudempaan sitten onkin jo halvempaa. Hinnat on jotai muutamasta sadasta yli 1400 e. en tiedä onko halvemmat päivityshintoja vai riisuttuja malleja. Netissä oli paljon erihintaisia. katso sieltä esim adobe photoshop hinta.

  Mutta jos sulla intoa on, niin sijoita. Minä leikin.. sillä leikkimistä minun kokeilut on.. kun tuossa ohjelmassa on niin monta erilaista faktaa, mitä pitäisi tietää sen lisäksi, että muuttelee kuvia, niin kuvan tallentamiseen ja tarkkutteen ja sen sellaiseen liittyvää. Jos niin haluaa. Mulle nyt riittää leikkiminen ja kokeilminen... vielä.

  VastaaPoista

Olen todella iloinen kommentistasi.
I really appreciate your comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...