sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Tein kuvakirjan / I made a photo book

Olen niin ylpeä itsestäni - sain aikaseksi kuvakirjan (ja se on syy miksi olen ollut niin hiljaa täällä.)
Keskiviikkona keksin tehdä Espanjassa asuvalle sisarelleni kuvakirjan perheemme historiasta ja lapsuudestamme (hän on asunut siellä yli 40 vuotta). Oli vähän kiire saada se valmiiksi, jotta valmis kirja ehtisi tulla minulle parin viikon sisällä. Joten istuin kuin tatti koneen ääressä yli kolme pitkää päivää, mutta viime yönä se tuli valmiiksi ja on nyt tilattu Photoboxista. Mutta kun on innostunut, ei sitä laske tunteja.

Onneksi olin vuosia sitten scannannut kaikki isäni vanhat valokuvat kuin myös sisareni ja omat lapsuuskuvat, joten nyt oli "helppo" etsiä ja valita tarvittava materiaali. Mutta ne piti osittain stilisoida ja isontaa, eli kuvien käsittelyyn meni oma aika. Vanhat valokuvat on (ainakin meidän) usein epätarkkoja, mutta se loi oman pikantin lisäyksen ajankuvaan.
Aluksi kirjan piti olla 40-sivuinen, mutta se laajeni 70-sivuiseksi. Taitoin ensin kuvat taitto-ohjelmalla, siinä on helppo sijoittaa ja valita sivuaukeamat kokonaisuuksiksi ja se oli koko projektin aikaavievin osa. Tästä on nopea ladata kuvat Photoboxiin. Mutta tietenkään kaikki ei sujunut ihan jouhevasti, kun työn edetessä halusinkin esim. jonkun kuvan koko sivuiseksi ja sen koko ei riittänyt - ja ei kun taas editoimaan kuvaa.  

 
  
Klassinen "ongelma" tuli loppuvaiheessa, kun kuvat ei rittäneetkään, vaan piti etsiä uusia kuvia lisää. Myös tekstitys vei oman aikansa. Ja jos olisi ollut enemmän aikaa, pyörittäisin edelleenkin sivuja ja miettisin pitääkö jotain vielä  lisätä tai poistaa ym. Oma haaste oli tehdä omasta ja toisen siskon elämästä lapsenlapsineen lyhyet kokonaisuudet, joita laitoin yhteensä 8 sivua. Koko kirjassa on n. 230 kuvaa.

Isä ei ottanut kuvia samalla lailla arkielämästä kuin nykyisin otetaan. Vaikka asuimme tässä talossa 12 vuotta syntymästäni lähtien, löytyy vain yksi kuva lapsista Otavantien pihalla Lauttasaaressa, ja se on melko kehno. Mutta puolustaa paikkaansa historian muistelussa.

Ai niin - syy miksi minulla oli kiire tämän kirjan tekemisessä on se, että lähden kahden viikon kuluttua Madridiin kolmeksi viikoksi ja kirja tuntui hyvältä tuliaiselta. Mutta siitä myöhemmin enemmän.

-------
I'm so proud - I made a photo book (and that's the reason why I have not been here).
Last wednesday I started to make a photo book of history and childhood of our family to my sister who is living in Spain (she has lived there for more than 40 years). I had a little hurry, so I was sitting on my computer three long days. But now it is ready and is now ordered from Photobox. I was very excited to do this.
Fortunately, I had many years ago scanned all my father's old photos, as well as my sister's and my childhood pictures, so now it was "easy" to find and select the required material. Old photos are (at least ours) often inaccurate, but it created a piquant addition of our history.

Initially, the book was supposed to be 40 pages, but it was expanded to 70-page and there are about 230 photos. There are also some photos of my other sister's and my life with grandchildren (8 pages).

Oh yeah - the reason why I had to hurry to the conclusion of this book is that I'll travel after two weeks to Madrid for three weeks and it seems like a good appreciated gifts. But more about that later.Nyt paistaa aurinko ja kaikki pölyt näkyy. Miten koti meneekään sekaiseksi, vaikka sitä istuu vaan koneen ääressä… heh. Nyt on siivottava ja lähdettävä ulos lenkille.

Now the sun is shining and all the dust is visible. I think I must to clean up my home and after that I'll go out for jogging.

56 kommenttia:

 1. What an absolutely WONDERFUL gift. I hope you have a copy for you too.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The book will remain in the archives of Photobox, fortunately. But maybe I do it a little different adding more pictures and buy it to myself and my second sister later on.

   Poista
 2. Congrats with such a great present. I have made a lot of photo albums but it is going hard and difficult now. I wish you and you sister many happy days with this present.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I have also done a few photo books before, but I have never done them so quickly as this one. The pictures are nice to watch in the books. I believe that my sister likes this.

   Poista
 3. Varmasti ihana muisto siskollesi! Tuollaista kirjaa minunkin on pitänyt tehdä jo vuosia, milloinkahan saan sen toteutettua...
  Isälle voisi tehdä kirjan, samoin siskoilleni. Omista matkoista voisi tehdä ja omasta pihastamme. Aiheita olisi. Mukavaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että siskoni tykkää tästä. Olen aiemmin tehnyt muutaman, mm. Sveitsin matkoista. Mutta ikinä en ole tehnyt näin nopeasti. Vielä olisi suunniteilla monta muutakin aihetta... mutta ajan kanssa. Se on kivaa puuhaa.

   Poista
 4. Interesting, I always love seeing people's old photo. I'm always amazed by the world when color photography wasn't invented yet...

  VastaaPoista
 5. Todella loistava idea tehdä kuvakirja vanhoista kuvista! Ja varmasti on mieluisa tuliainen. Vanhat kuvat ovat jotenkin ihania. Millä skannasit kuvat? Ja skannasitko filmiltä suoraan vai ihan otse kuvan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isäni kuoli n. 9 vuotta sitten ja hänellä oli hirmuisesti valokuvia. Ja kun meitä oli kolme sisarusta, niin päätin scannata kaikki mielenkiintoiset, ja he saivat omat CD:t kuvista. Samalla innostuin scannaamaan minun ja toisen siskoni kuvia, kummallakin oli niitä vanhoja perhekuvia albumeissamme. Taisi olla reilusti yli 1000 scannattua kuvaa yhteensä, jos oikein muistan.
   Ihan paperikuvista scannasin, ei tainnut edes olla negoja jäljellä (tai kai niitä oli, mutta en niitä katsonutkaan). Jäi isältä diojakin, mutta niitä en ole selannut (niissä tuskin oli tätä vanhempaa aikakautta).

   Poista
 6. Lovely, what a great present for your sister, I am sure she will be very pleased with it. Great you had scanned the photo's already. We haven't it is a lot of work....

  VastaaPoista
 7. Son trabajos largos y a veces complicados si se restauran
  fotografías que se encuentran en mal estado.
  Requieren de una inmersión en las distintas épocas y
  personajes que van apareciendo sucesivamente, en mi caso
  resulta apasionante.
  Enhorabuena por tu esplendido trabajo.

  VastaaPoista
 8. Aivan ihana tuliainen, varmaan siskosi on hyvillään.
  Tuo on totta, kun homma on mielenkiintoinen siinä ei tunteja lasketa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä todella uppoaa hommaan, kaikki muu saa jäädä, kun on innostunut. Hyvä että muistin edes syödä ... heh.

   Poista
 9. congratulations !!
  it's a great adventure to immerse
  themselves in the family photos.
  bravo
  hugs

  VastaaPoista
 10. Mielenkiintoinen projekti ja varmasti hieno lopputulos. Se on tuo kuvausharrastuskin muuttunut aikojen kuluessa melkoisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei oikein ollut aikaa stilisoida sivuja. Nyt kun katselin sitä, niin huomaan monta asiaa jotka pistää minun silmään (muut ei ehkä huomaakaan). Pitäisi aina olla katsomatta työtä muutamaan päivään, niin sitten näkee erilailla ja huomaa jopa suoranaiset virheetkin. Mutta hyvä näinkin.
   Muutaman kirjan olen aiemmin tehnyt, mutta rauhassa ja harkiten. Tämä oli pikatyönä tehty.

   Poista
 11. I offered several photo books to members of m'y family. This is always a great pleasure for the person who is receiving this present. Enjoy your stay in the marvellous city of Madrid. I had lived there for 4 years and I miss Madrid à lot!

  VastaaPoista
 12. What a really thoughtful gesture, well done and best wishes!

  VastaaPoista
 13. Lykke til med fotobook , det blir noj\k veldig bra.

  VastaaPoista
 14. Ihanaa Orvokki, että olet saanut tuollaisen hienon palaa historiaa tallennetuksi. Varmasti on mieluiten lahja siskollesi. Ihanaa kun pääset matkalle!

  VastaaPoista
 15. Todella loistava idea tehdä kuvakirja Hieno lahja siskollesi Vanhat kuvat ovat niin ihania
  Sinulle varmasti tulee hieno matka :)

  VastaaPoista
 16. Siempre es bueno recordar tiempos pasados, no diré si mejor o peor solo diferentes, y las fotografías siempre ayudan.

  Saludos.

  VastaaPoista
 17. I can see that being a lot of work- beautifully done!

  VastaaPoista
 18. Un buen trabajo, ver la fotos en un libro siempre es mucho mejor.
  Me alegro que te acerques por estas tierras, va ser una buena época para hacer fotos en España y sobre todo en Andalucía.
  Un abrazo

  VastaaPoista
 19. Make a photo book is always a great adventure and a lot of work.
  I am pleased that you had a lot of material and could reconstruct the family history.
  Halaus

  VastaaPoista
 20. Hatunnosto työllesi, kyllä se imaisee mukaansa, taitoa siinä tarvitaan. Arvostettava lahja.

  VastaaPoista
 21. Thanks for sharing this---

  VastaaPoista
 22. Old family photos are a priceless possession. Your photobook seems lovely!

  VastaaPoista
 23. Ihana idea tehdä kirja vanhoista kuvista, varmasti haasteellinen projekti ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli haasteellinen (senkin vuoksi) kun oli niin vähän aikaa. Ja kun olen näissä asioissa aika täydellisyyteen taipuvainen, niin jo nyt tiedän että taittaisin muutamia sivuja erilailla. Mutta uskon että sitä ei kukaan muu huomaa kuin minä itse. Kuvathan ne on se juttu tässä kirjassa.

   Poista
 24. this will be a wonderful gift ! I think you will enjoy your travel in Madrid !

  VastaaPoista
 25. So much history is told through these photos.

  VastaaPoista
 26. Ihania kuvia menneestä! Tulee mieleen minä ja sisko Lauttasaaressa - rusteymiä elämässämme. Meilläkin oli samanlaiset kukkamekot, joissa oli helmaan ommeltu valmiiksi jatkovara, joka vain vuoden päästä avattiin ja laskettiin alas. Ja Madridiin, ihanaisen ihanaa - varaslähtö kevääsen. Meillä Esikoinen pikkupoikien kanssa on juuri parhaillaan Espanjassa siskoaan katsomassa - lensivät Madridiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistatko(han) Otavantien talot. Kelkkakuvassa taustalla on Otavantie 5. Muistaakseni meilläkin oli ne jatkettavat mekot. Ja tietenkin nuo rusetit päässä.. :)
   Sain sinulta kärpäsen aikanaan tilata lippu Madridiin....

   Poista
  2. Kiva kun sait aikaiseksi lähteä! Reissu aina piristää, vaikka minulla vanhemmiten matkaanlähtö on vaikea. Kun reissuun pääsen, niin yleensä viihdyn. Käy puolestani katsomassa Picasson Guernica, minulta jäi kun museo oli kiinni - jos et ole aiemmin jo käynytkin.... Pitkästä matkasta nauttii eri tavoin kuin viikonloppupyrähdyksestä!

   Poista
 27. Gracias a las fotografías antiguas el tiempo pasado vuelve a ser presente...

  Gracias por tan bello trabajo, amiga

  Un abrazo

  VastaaPoista
 28. Old photos have a lot of charm. It's interesting to see the world from the past.

  VastaaPoista
 29. Mahtavia vanhoja kuvia ja ajan henki on kyllä niin nähtävissä. Tutun oloisiakin kuvia, tuntuu että mummini ja omassa albumissa hyvin samanlaisia. Olemme sitten aika lähekkäin asuneet lapsuuden. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän ajan kuvat on taatusti kaikki samanoloisia, rakeisia ja hieman epäskarppeja mutta ihania.
   Oletko sinäkin Lauttasaaresta?

   Poista
 30. Hienoa että kokosit kirjaksi.

  Nyt vanhat valokuvat pääsevät näkyville.
  Vanhanajan tunnelmaa, ihania muistoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi laajentaa tätä kirjaa hieman ja sisällyttää enempi kuvia meistä kahdesta sisaruksesta, jotka asumme Suomessa, eli meidän aikuiselämää pienine lapsinemme. Ja tilata 2 kirjaa kumpaisellekin. Mutta se on sitten joskus.

   Poista
 31. It's so beautiful. Great idea.
  Gave you a lot of work.
  The result is great.

  VastaaPoista
 32. Sarjassamme "Aiotko kirjailijaksi".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh.. taitaa tässä opuksessa olla niin vähän teksitä, että aikomus kirjailijaksi olisi jo luxusta..

   Poista
 33. Kiitos kaikille ihanista, kannustavista kommenteistanne.
  Thank you for all of your lovely, encouraging comments.

  VastaaPoista
 34. Voisiko parempaa lahjaa saada kuin tuollainen perhehistoria. Itselläni vastaava kirja on vasta suunnitelmavaiheessa ja skannauksetkin tekemättä.

  VastaaPoista
 35. Ihailen teitä valmistelusta ihana albumin muistoja. Varmasti se on loistava yllätys sisaret. Terveisin.

  VastaaPoista
 36. Boa tarde, parabéns pelo seu belo livro, certamente que é um encanto.
  AG

  VastaaPoista
 37. Fantastinen juttu Orvokki, Sinulta tämmönen onnistuu suitsait, vaikka ymmärränkin että työtä teetti♥ Hyvää ja onnellista matkaa Madridiin, se on kuvauksellinen paikka. En ole sitä itse kokenut, mutta isot tytöt ovat kertoneet..

  VastaaPoista
 38. Aivan loistava idea tuo kuvakirja!

  VastaaPoista
 39. Wonderful idea, and they all look good.

  VastaaPoista
 40. Huh, olipa varmasti melkoinen urakka, mutta kyllä kannatti! Lopputulos on huikean hieno!
  Ihanaa matkaa sinulle keväiseen Madridiin :)

  VastaaPoista
 41. What a great gift! I am sure she will appreciate it.

  VastaaPoista
 42. What a treasure to have, and give as a gift.

  VastaaPoista
 43. Such a good idea and a great gift !

  VastaaPoista

Olen todella iloinen kommentistasi.
I really appreciate your comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...