tiistai 9. syyskuuta 2014

Jean Sibeliuksen Ainola

Runsas viikko sitten tein taas kulttuurikierroksen, ja nytkin Tuusulanjärvelle. 
Kohde oli tällä kertaa Jean Sibeliuksen Ainola.         (Napauta kuvia isommaksi.)

Jean Sibeliuksen (1865-1957) koti, Ainola.
The home, Ainola, of Jean Sibelius, our world-famous national composer .

"Kun arkkitehti Lars Sonck ryhtyi suunnittelemaan Ainolaa, Jean Sibeliuksella oli kaksi toivomusta: hän halusi työhuoneensa ikkunasta näköalan Tuusulanjärvelle ja ruokasaliin vihreän takan. Niin tehtiinkin. Taloon muutettiin syksyllä 1904…"
Ainola
You can read in english HERE.

Kirjasto
Library
Keittiö
Kitchen


Talon takana on puutarha, jonka Aino Sibelius oli lähes omin käsin luonut.


Sauna
Saunassa oli myös suihku ja amme.

Jean ja Aino Sibeliuksen hauta.
The Tomb of Jean and Aino Sibelius.
46 kommenttia:

 1. Så vackert och fridfullt!
  Tack för att du visar!

  VastaaPoista
 2. Oi, minä olen käynyt Ainolassa aivan liian kauan aikaa sitten, pitäisi käydä uudelleen. Upeita kuvia olit ottanut, niitä olisi voinut katsella jopa hieman isompana =D.

  VastaaPoista
 3. Un lugar precioso y magnifico reportaje, enhorabuena!!

  Un saludo, Ángel

  VastaaPoista
 4. Must have been an inspiring place, judging from Sibelius' work.

  VastaaPoista
 5. wat een prachtige plek om te wonen en dan z,on mooie tuin het filmpje is ook geweldig mooi.

  VastaaPoista
 6. Ainolassa ei ole kovin museaalista, mutta siellähän asuttiin ihan arkisesti vielä kuusikymmenluvulla ja Aino kasvatteli palkintojuureksia ja mitä kaikkea. Sibelius pukeutui herraskaiseen asuun pihakävelyilleen, kuten saunamatkoilleenkin, jotka tehtiin talvisin muutaman metrin rekikyydillä. Kävit varmaan Aholassakin, jossa ei ole Ahoa enää kuin rakennuksen nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas kerrot kivaa tarinointia. Tuo rekikyyti panee ihmettelemään, sillä eihän sauna todellakaan kaukana ollut, ja alamäkeä (takaisin ylämäkeen).
   Sisällä oli enemmän museon tuntua. Ja ei, en ollut Aholassa, ei tullut viittaakaan vastaan (eli en edes tiennyt havannoida sitä)

   Poista
  2. Rantatien taiteilijoista Juhani Aho ja Venny Soldan asettuivat ensimmäisinä Tuusulanjärven tuntumaan.

   Sibbe pelkäsi kovasti vilustumista ja saunan ja tuvan välillä hän istui kirkkoreessä vällyihin kääriytyneenä. Palvelija istui kuskinpukilla.

   Poista
 7. Kaunis syyspäivä Ainolassa, niin ovat kuvatkin.

  Muutama vuosi sitten kävimmesiellä helteisenä elokuun päivänä ja silloin sattui samaan aikaan olemaan Etelä-Suomen osakunnan laulajat siellä, lauloivat Finlandia -hymniä hautapaaden ääressä. Oli ikimuistoinen hetki.

  VastaaPoista
 8. Imagine : I'm living in place where there's never snow , where there are houses everywhere .. When I see such pictures , I can just dream ! And one of my dreams would be to see those green lights in sky ..

  VastaaPoista
 9. Kauniita kuvia olet ottanut Ainolasta niin sisältä kuin puutarhastakin!

  VastaaPoista
 10. Hieno sivistyspostaus!
  Asuttiin vuosia tuossa kävelymatkan päässä, mutta Ainolassa käyminen jäi väliin. Oli kai liian lähellä. Nyt on sekin aukko tavallaan paikattu :-)

  VastaaPoista
 11. Ainolassa en ole koskaan käynyt. Pitäisi käydä, kesällä tai näin alkusyksystä siellä on kaunista.

  VastaaPoista
 12. It is very interesting to see the places where they lived the great artists.
  Whenever I went to hear a concert or a symphony of Sibelius, I've had a great satisfaction. I remember that I especially liked, the first time I heard "Karelian" at Palau de la Musica in Barcelona more of 25 years ago.
  Halaus

  VastaaPoista
 13. kjemep bra , takk for videoen !

  VastaaPoista
 14. Komeasti kuvattu Ainola! Tuon ensimmäisen kuvan ihmisiä mietin, että voikohan noita julkaista vai olisiko pitänyt ainakin kasvot sumentaa. Vai ovatko omaa väkeä? Tuohan ei tietääkseni ole julkinen yleinen alue (vai onko, miten tuo luokitellaan). Mutta kuten sanottu, hyvät kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinkö olet mieltä? Pitäisköhän tuo kuva vaihtaa. Jos jotain ajattelin, niin sitä, että olisi hieman elämää kuvissa :) ja että ovat niin pieninä, ettei niistä tunnista. Ihan pelkkää taloa ei ole, kun koko ajan oli ihmisiä liikkeellä, eikä sitten tule otettua niiiin montaa kuvaa kuitenkaan, mutta yhden ihmisen voisin aina sumentaa. Museoaluettahan tuo on, kaipa pitäisi olla tarkempi.

   Poista
  2. Julkisella paikallahan saa kuvata ihmisiä kunhan tilanne ei ole mitenkään esim. rienaava. Niin, kysymys onkin tuossa juuri se, että luokitellaanko tuo julkiseksi paikaksi. Lues muuten tuosta lisää, hyvä artikkeli aiheesta ja mielenkiintoisest sivut muutenkin.:

   http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2010/06/artikkelit/minullakin_on_oikeus/missa_saa_ja_missa_ei_saa_kuvata/

   Älä kuvaa ala poistelemaan, tuo on niin hyvä kuva. Ja veikkaan että tuon kokoisessa kuvassa ihmisten tunnistaminenkin on vaikeaa. Toisaalta, esim gimpillähän noiden kasvojen sumenteleminen on oikein helpppoa. Mutta toisaalta veikkaan, ettei kuvassa olevilla ole mitään tuota kuvaa vastaan.

   Poista
 15. The house and garden are beautiful, and I like the sauna as well! Must have been an inspiring place to live.

  VastaaPoista
 16. Tus fotograafias dan la censación de paz y tranquilidad
  Saludos

  VastaaPoista
 17. Vau minkä näköistä! Olen käynyt tuolla päin vain Halosenniemessä, tuolla Ainolassa pitää selvästi pistäytyä kun seuraavan kerran olen maisemissa.

  VastaaPoista
 18. Kaunis koti, rauhallinen paikka inspiraatiota !!
  Kisses.

  VastaaPoista
 19. Very nice house and a beautiful place !

  VastaaPoista
 20. What a peaceful and beautiful homestead.

  VastaaPoista
 21. What a wonderful place. My favourite are kitchen, library and sauna. I love them!

  VastaaPoista
 22. I had to check whose house it was and turned on the translator:) A nice place to live in!

  VastaaPoista
 23. What a beautiful place. I can imagine he got inspired by the surroundings there.

  VastaaPoista
 24. La casa está llena de encanto, rodeada de un lugar que inspira, ideal para vivir en calma

  Abrazos!!

  VastaaPoista
 25. Kaunis miljöö on tuo talo ympäristöineen. Kun kävin tuolla muutama vuosi sitten, oli kuvaaminen sisällä kiellettyä.

  VastaaPoista
 26. http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2010/06/artikkelit/minullakin_on_oikeus/missa_saa_ja_missa_ei_saa_kuvata/

  VastaaPoista
 27. Orvokki

  Et ole rikkonut mitään lakia.

  Kuvaaminen julkisilla paikoilla, myös yksittäisten ihmisten kuvaaminen, on sallittua. Yksityiset henkilöt eivät voi sitä kieltää, eivätkä viranomaiset ilman erityisiä perusteita. Myös onnettomuuspaikan kuvaaminen on sallittua.

  ... saat aina kuvata häiriötä aiheuttamatta:

  Juna-asemat, linja-autoasemat, lentoasemien yleisölle avoimet alueet, kadut ja puistot, kauppakeskusten yleiset alueet, kirjastot ja muut vastaavat yleisölle avoimet julkisen palvelun laitokset, sairaaloiden aulat ja virastojen yleisölle avoimet alueet.

  Yleisölle avoimissa yksityisissä liiketiloissa kuvaaminen on sallittua, eikä omistaja voi sitä kieltää. Omistajalla on kuitenkin mahdollista valikoida asiakkaansa ja estää kuvaajaa pääsemästä tilaan. Mikäli kuvaaja on sisällä esimerkiksi kaupassa, omistajalla tai haltijalla on mahdollisuus vaatia kuvaajaa poistumaan.

  ... kuvaamista ei voida kieltää, mutta joissakin tilanteissa sisäänpääsy voidaan evätä tai kuvaava henkilö poistaa:

  Kaupat, baarit ja ravintolat.

  Voimakeinoin kuvaajan saa kuitenkin poistaa vain poliisi tai vartija. Sen enempää tilan omistajalla kuin vartijalla ei ole oikeutta kieltää itse kuvaamista tai vaatia kuvia poistettavaksi tai filmiä itselleen.
  ”Vartijalla on oikeus poistaa henkilö vartioimisalueelta, jos poistettava ei noudata vartioimisalueen omistajan tai haltijan taikka tämän edustajan antamaa poistumiskehotusta taikka jos on ilmeistä, ettei poistettavalla ole oikeutta oleskella vartioimisalueella ja vartija on kehottanut häntä poistumaan.” (Laki yksityisistä turvapalveluista 28.1 §)

  ”Vartioimisliike ei saa ottaa vastaan toimeksiantoa, joka sisältää sitoumuksen ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Vartioimisliike saa kuitenkin ottaa vastaan toimeksiannon järjestyksenvalvojista annetussa laissa (533/1999) tarkoitettujen järjestyksenvalvojan tehtävien suorittamisesta.” (Laki yksityisistä turvapalveluista 9 §)

  Tällä perustellaan sitä, että vartijalla ei ole kuvaajan poistamisoikeutta esimerkiksi puistossa tai kauppakeskuksen yleisillä alueilla, vaikka nämäkin voivat olla vartioimisalueita. Järjestyksenvalvoja ei voi poistaa kuvaajaa esimerkiksi juna-asemalta tai kauppakeskuksesta, ellei kuvaaja aiheuta järjestyshäiriötä tai vaaranna yleistä turvallisuutta.

  ... ihmisten kuvaaminen vaatii luvan:

  Kotirauhan suojaamat paikat, aidattu piha-alue, käymälät, pukeutumistilat, yleisöltä suljetut yleiset tilat, kuten virastojen ja laitosten yleisöltä suljetut osat, suljetut yksityistilaisuudet.

  Mikäli oikeudettomasti kuvaa ihmisiä edellä mainituissa paikoissa, voi syyllistyä salakatseluun. (Rikoslaki 24 luku 6 §)

  ... kuvaaminen tai kuvausvälineiden tuominen voidaan kieltää sisäänpääsyn ehtona:

  Maksulliset yleisötapahtumat, laivat, museot, näyttelyt, urheilutapahtumat, uimahallit ja liikuntahallit.


  Lähde: Suomen Laki


  VastaaPoista
 28. JPK ja a-kh, linkititte kumpikin elintärkeän linkin, kiitos siitä. (Ja sinä a-kh jopa kirjoitit sen tänne, suurkiiitos. Olin just lukenut sen, mutta näin se on kaikkien luettavissa helposti)

  Hieman jo pelästytitte minut. Kun vielä tykkään kuvata ihmisiä julkisilla paikalla, tosin sellaisiahan kuvia näkyy pilvin pimein ympäri maapallon. Mutta siis museoalueellakin saa kuvata ihmisiä. Ei heitä kuitenkaan tule juuri kuvattua näissä paikoissa, kun on muutenkin mielenkiintoisempaa kuvattavaa, paitsi just tuon minun ekan kuvan kaltaisissa kohteissa. (No, onhan näissäkin paikoissa tilanteita, joita vain ihmiset voivat aiheuttaa :)

  Mutta, luulen, että minun pitäisi poistaa tuo kirjasto ja keittiö. Kuulin, kuinka joku sanoi jollekin, ettei saa kuvata sisällä (olin ehtinyt ottaa nämä 2, mutten sitten enempää), ja unohdin sen kiellon kokonaan, kun laitoin näitä kuvia tänne. Mitä mieltä olette..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tuolla sisällä oli nimenomaan joku kuvauskielto niin silloin siellä ei kuvata saisi. Tai ainakin kuvan julkaiseminen esim blogissa olisi kiellettyä. Olikohan tuolla kielto? Itse tapaan monesti kysyä saako kuvata ja julkaista kuvat blogissa. Useimmiten kuvaukseen on suhtauduttu ihan myönteisesti.

   Kannattaa muuten muistaa sitten vielä että kuvaminen omaan käyttöön ja kuvan julkaiseminen ovat kaksi eri asiaa. Kuvatahan julkisella paikalla tosiaan saa, mutta kuvan julkaiseminen, jos siitä on ao. ihmisille vahinkoa, esim. kiusalliset tilanteet, on kielletty sielläkin. Yleensähän tällaisesta tapauksesta ei ole kuitenkaan kysymys, harva kai meistä mitään skandaalikuvia tänne metsästää.

   Mitäs jos soittaisit tuonne Ainolaan ja kysyisit tuosta. Ehkä itse tekisin niin. Kun ei noista linkeistä ainakaan minulle selviä, onko tuo julkinen paikka jossa saa kuvata vai luokitellaanko se yksityisalueeksi.

   Mutta nou hätä. Mainostahan tuo noille viime kädessä on.

   Poista
  2. Vielä tuli muuten mieleen että Lepolan Pasi tietää nämä eri kuvaustilanteiden "laillisuusasiat" tosi hyvin, voit kysyä myös sieltä Lepolandian majakan puolelta jo et Ainolaan ala soittelemaan. :)

   Poista
  3. Taidan huomenna soittaa Ainolaan. Eihän ne voi muuta kuin syödä elävältä... :) Mua aina hirvittää tällaiset jutut. Ja nyt aion tästä lähin ottaa myös tavaksi kysyä. Missä vaan, missä on vähänkin epäselvä tilanne..

   Poista
  4. Kysy vapaalla mielellä. Ja kuten sanottu, kaikki tällainen kuvien julkaiseminen on viime kädessä mainosta myös ko. matkailukohteelle. Monessa museossa itselleni on sanottu heti että julkaise vaan, hehän vaan hyötyvät siitä. Sitä kannattaa itsekin käyttää argumenttina kun kuvaamisesta kuvien julkaisusta kysyy.

   Sinun muuten ehkä kannattaisi tulostaa ja pitää mukana tuota linkin takana olevaa journalistiliiton sivuilla olevaa kuvauskorttia kun paljon julkisilla paikoilla muutenkin kuvailet. Joskus ihmiset voivat luulla ettei kuvata saisi. Tuossa on sitten heti esittää kuvausoikeudesta mustaa valkoisella jos joku valittaisi.

   Poista
 29. a very beautiful house outside and inside and a nice garden !
  very inspiring to make music !

  VastaaPoista
 30. Lovely houses and settings too!

  VastaaPoista
 31. Ajattellas sit, minä asun tuossa vajaan 10 kilomerin päässä enkä täälläkään ole käynyt. Tänään juuri sanoin, että pitää käydä kunhan siellä on rempat tehty.

  VastaaPoista
 32. Tuo Akhn kommennti on aika täydellin näissä kuvausasioissa. Museot yms. ovat aika kinkkisiä paikkoja kuvaajalle. Useinkaan niissä ei kuvauskieltoa ole, mutta jos on kyltit niin on parasta jättää kuvaamatta.
  Ihmiset kuvissa ei ole niinkään ongelma mikäli kuvaa ei laiteta myyntiin esim kuvapankkiin. Kuvapankeissakin sallitaan yleensä tunnistettavat ihmiset kuvassa myydä vain journalistiseen käyttöön.
  Tuusulan puolella olevasta Lottamuseosta olen kerran kysynyt lupaa myynnistä ja se kiellettiin. Kuvassa ei ollut ihmisiä, mutta he perustelivat kiellon sillä etteivät he voi vaikuttaa mihin kuva on menossa.
  Jumbossa olin kerran kuvaamassa erästä liikettä käytävältä käsin ja vartija tuli nipottamaan, mutta asia selvisi pienellä jutustelulla ja sillä, että minulla oli siihen toimeksiantajan lupa. Nykyään kaupoissa ei juurikaan enään kukaan aisaan puutu. Uudet säännöt ovat menneet perille. Joissa kaupossa saattaa olla vielä joku kieltokyltti ovenpielessä. Niistä ei kannata välittää. Nykyään kuvataan kännykuviakin vähän joka paikassa ja julkaistaan lehdissä "lukijan kuvina" ;)

  VastaaPoista
 33. ps. blogille kuvien lataamisesta en ole koskaan kuullut tulevan ongelmia. Niissä on kaketi aina copyrait kielto.
  Kuvat kannattaa ladata pienempinä, ei koskaan täydessä koossaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä soitin torstaina Ainolan museosihteerille, mutta kukaan ei vastannut. Siispä laitoin sähköpostin, mutta siihenkään ei ole tullut vastausta. Juuri noiden sisäkuvien osalta.
   Jep. "lukijoiden kuvia" on sanomalehdet ja paikalliset lehdet tulvillaan nykyään.
   Minun kuvat on täällä on aina pienimpiä mahdolisia. Huomasin aikanaan, että picasan muisti täyttyy nopeasti, jos kuvat on isoja.
   Kiitos, KooTee, kuvauksen kantaaotosta ja informaatiosta.

   Poista
 34. Very interesting especially the kitchen. I like the steam room and the living room with so mnay windows !

  VastaaPoista

Olen todella iloinen kommentistasi.
I really appreciate your comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...