maanantai 25. elokuuta 2014

Tuusulassa

Viikonloppuna kierrettiin lähiseutua ja löydettiin itsemme Tuusulasta. Samalla käytiin tutustumassa mm. kahden kansallissankarimme kotiin. (Klikkaa kuvia, saat ne isommaksi.)

We made in weekend sightseeing tours in the neighboring municipality. We were also visiting homes of two national heroes. (Click on the pictures, you can get them to enlarge.)


'

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi vietti tässä torpassa elämänsä viimeiset kuukaudet vuonna 1872. Lue täältä: Aleksis Kivi
National Author Aleksis Kivi lived in this cottage the last few months in 1872, his death he was 38 years old.

Tuusulanjärven rannalta löytyi Halosenniemi.
Halosenniemi on taidemaalari Pekka Halosen vuonna 1902 valmistunut kansallis-romanttinen ateljeekoti. Siellä on esillä taidetta, ja maalausten tekijänoikeus kieltää kuvaamisen (siis ei saanut ollenkaan kuvata sisällä). Sääli. Lue täältä: Halosenniemi

The National Romantic studio home of the painter Pekka Halonen.

Tuusulanjärveä Halosenniemen rannalta. The Tuusula Lake.

Taas löytyi alue, jota en ole nähnyt muuta kuin kyltin moottoritiellä ohiajaessani, vaikka matkaa ei ole juuri ollenkaan (Helsingistä 28 km, Kivenlahdesta 45 km). Tuusulan Rantatie on kaunis, matkalla on ihania isoja huviloita, ja paljon kulttuurihistoriaa. Seuraavaan kertaan jäi mm. Sibeliuksen Ainolaan tutustuminen.


34 kommenttia:

 1. What a lovely idyllic spot to build a home beside a beautiful lake surrounded by trees.

  VastaaPoista
 2. Tuusulan rantatie on oikein kaunis käyntikohde, eikä tosiaan niin kovin kaukana meiltä.
  Kauniille paikoille ovat taiteilijat asuinrakennuksena/ateljeensa aikoinaan rakennuttaneet.

  Kauniit kuvat molemmista paikoista.

  VastaaPoista
 3. Great woodwork buildings in nature. The painters house has also a nice studio window but the Finnish language is incomprehensible.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hih ... and I think the Holland language is incomprehensible. :)

   Poista
 4. Sitä on oltu reissussa. Olen minä asunut Tuusulassakin ja opiskellut siellä kahdessa sisäoppilaitoksessa. A. kiven kuolinmökistä ei taida olla jäjellä edes alinta hirsikertaa ja muutenkin se oli erilainen kuin alkuperäinen. Alkuperäisessa rakennuksessa ei ollut kuistiakaan. Ihmettelinkin se ilmestymistä. Ihan täyttä selvyyttä ei taida olla siitä, kuoliko Kivi mökissä vai mökin saunassa, mutta tarina on kaunis. Tuusulan hautausmaalla kiven hauta ei ole hautakiven kohdalla. Haudan paikkaa voi vain arvella, koska kiviä on aikojen saatossa siirrelty.

  Halosenniemi on kauniilla paikalla Sarvikalliota vastapäätä. Kallio antaa näkymälle hieman erämaan tuntua. Itse järvi on matala ja mutapohjainen. Järvenpää laski likavetensä puhdistamattomina järveen 60-luvulle asti. ja Hankkijan pellot ovat rehevöittäneet sitä. Järvenä se on kauniisti polveileva, mutta saareton. On siinä ihan pieni luoto. Ateljeerakennuksen hirret on kyörätty Ruovedeltä ja pienet ikkunat tehty I. K. Inhan puhdistetuista kuvauslevyistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. a-kh, taidat olla oikea tietonikkari. Kiitos tästä kommentista, tosi paljon.

   A. Kiven mökissä oleva tyttö kertoili asioita, jotka menee minulta sitten ohi muistin. Mutta ne hirret siellä tuvan sisällä taitaa olla ne alkuperäiset, muuten on muuteltu ja lisätty ja korjattu, vanhojen kuvien mukaan. Mutta kukaan ei ihan tiedä, millainen tuo mökki alunperin oli. Pieni se oli, ei sinne mahtuisi samaa määrää krääsää kuin nykyihmisillä, ei edes murto-osaa.

   Järvenpäältä anteeksiantamaton teko laskea jätevedet järveen, samoin Hankkijalta. Mutta silloin ei tainnut olla tätä vihreiden arvojen aatetta kuin nykyisin.

   Poista
  2. Tuo Kiven mökin kuisti minua vähän askarruttaa. Joidenkin mielestä se on aina ollut siinä, joidenkin mielestä ei. Albert-veljen aikana otetussa kuvassa on kuisti. Mökin kunnostamista pidettiin aikoinaan klttuuriskandaalina. Sen kaikkia osia ei ole säilytetty. Vintistä, jonne ei ole pääse, ei löytynyt jälkeä ikkunasta, josta kiven väitetään hourupäissään huudelleen. Sen sijaan sieltä löytyivät ikkunanpokat. Kiven ollessa levoton hänet suljettiin ja sidottiin saunaan.

   Poista
  3. Korjailin tekstiä niin maan perusteellisesti, että syntyi tahattomia kirjoitusvirheitä, mutta haetannooko tuo mittään.

   Poista
 5. They both had a nice place to practice their art.

  VastaaPoista
 6. Halosenniemi ja Ainola ovat tulleet katsotuksi.Rantatien muut taitelijakodit täytyy myös nähdä joskus. Lyhyen matkan päässä ovat tyttären kotoa.. Lottamuseo voisi myös olla mielenkiintoinen kohde.
  Kauniit kuvat Halosenniemen ympäristöstä

  VastaaPoista
 7. Lovely landscape and nice images!

  VastaaPoista
 8. Always is interesting to see the places where lived great personalities.
  I hope to see the house of Sibelius a musician I have always admired .
  Halaus

  VastaaPoista
 9. Ja dat is altijd heel mooi om deze historische gebouwen te bewonderen.

  VastaaPoista
 10. Tack för att du visar så vackra bilder och information!

  VastaaPoista
 11. Oi, tuonne voisikin mennä joskus syksyllä käymää, upean näköiset paikat eivätkä ole kaukanakaan. Kauniita kuvia olit ottanut. Erityisesti kuva punaisista hevosrattaista oli ihana!

  VastaaPoista
 12. Joskus ehkä 30 vuotta sitten noissa molemmissa on tullut käytyä. Ilmeisesti pitäisi mennä jo uudelleen ja ihan kameran kanssa. Hienoja kohteita!

  VastaaPoista
 13. Looks like you had a wonderful weekend Orvokki, thanks for sharing it with us.

  VastaaPoista
 14. they are probably places that have inspired artists, painters and writers ..!
  beautiful place

  VastaaPoista
 15. Kauniita kuvia kauniista maisemista... kyltin olen minäkin vain nähnyt tien poskessa... näyttää hienolta paikalta. Toivottavasti tulee joskus poikettua. Kiitos kun jaoit maisemat :)

  VastaaPoista
 16. Olet tehnyt kulttuurimatkan Tuusulan rantatien maisemissa. Asuin viisi vuotta lähellä ja illoin tuli käytyä monta kertaa kesäisin , unohtumattomin oli taiteiden yö tällä tiellä. Kuvat ovat hyvin onnistuneita..

  VastaaPoista
 17. Idyllic landscape, your pictures are awesome󾬘! I love this kind of discovery!
  Hugs

  VastaaPoista
 18. These are some lovely wooden houses and what wonderful views too!

  VastaaPoista
 19. This is a reply nice place, beautiful shots
  see you
  Stefano

  VastaaPoista
 20. Muy buen reportaje con unas estupendas
  fotografías, y cabañas muy bonitas y una
  casa espectacular, precioso.
  La naturaleza espectacular, son grandiosos
  paisajes.

  Un saludo, Ángel

  VastaaPoista
 21. A place full of peace and tranquility
  ideal for a painter
  wishes for a good end of August
  a hug

  VastaaPoista
 22. Siellä on kaunista ja myös sitä historian havinaa

  VastaaPoista
 23. Very wonderful trip with very amazing pictures, always is very interesting to see the places where lived great personalities !!!
  Thank you and have a nice day !!!

  VastaaPoista
 24. Nice pictures, I love those houses in the woods! Stunning !!

  VastaaPoista
 25. Those places are really wonderful ! No Wonder if they inspired artists .

  VastaaPoista
 26. Olet käynyt kotikulmillani. Samoja maisemiakin olet kuvaillut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin kiva nähdä kotikulmilta otettuja kuvia.
   Kaunista seutua tuo Tuusulan seutu.

   Poista
 27. Un lugar precioso y conserva las típicas casas de madera, no recuerdo el lugar en un reportaje de la televisión local sobre personas que se encuentran por allí enseñaron algo parecido.
  El lago creo que casi es difícil no encontrar uno ya que tenéis muchos.

  Saludos.

  VastaaPoista
 28. Melkein hävettää, ettei ole tullut käytyä näissä paikoissa, vaikka ne sijaitsevat ihan tässä lähellä. Yritän korjata tämän virheen, josta kivasti blogissasi muistutit :)

  VastaaPoista

Olen todella iloinen kommentistasi.
I really appreciate your comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...